Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pravni stručnjaci sa Balkana u poseti Tribunalu

Hag |

Grupa od 25 sudija, državnih tužilaca i visokih činovnika sa Balkana posetila je danas MKSJ kako bi se upoznala s istorijatom Tribunala i dostignućima rada Outreach programa MKSJ. Ova poseta je deo desetodnevne obuke o sprovođenju pravde i vladavini prava koju organizuje Institut T.M.C. Asser.

William Tomljanovich, analitičar Tužilaštva MKSJ objasnio je kako i zašto je osnovan Tribunal, primenjivo pravo i kako se sudska praksa Tribunala vremenom menjala. Posetioci su detaljno upoznati sa ulogama i odgovornostima zaposlenih u Sekretarijatu, Tužilaštvu i Sudskim većima. Posetioce je interesovalo da saznaju kako se rad MKSJ prosleđuje u Mehanizam za međunarodne krivične sudove dok Tribunal završava svoje aktivnosti.

Vršilac dužnosti portparola Tribunala i predstavnik Outreach programa, Nenad Golčevski, upoznao je posetioce s aktivnostima i ciljevima Outreach programa MKSJ. Nakon Nenadove prezentacije posetioci su razgovarali o naporima koje je potrebno uložiti i stavovima o procesu tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću na području bivše Jugoslavije. “Nije dovoljno da se ostvari pravda. To takođe mora i da bude vidljivo”, Nenad je objasnio, dodavši da je “činjenica da se ljudi iz regiona bave ovom temom sama po sebi uspeh”.

Grupa je okončala program posetom jednoj od sudnica MKSJ. Viši producent Audio-vizuelne službe MKSJ, Rob Barsony, objasnio je kako je savremena tehnologija koja se koristi u sudnicama Tribunala unapredila efikasnost suđenja za ratne zločine, poput boljih metoda zaštite svedoka i potpuno digitalizovanog predočavanja dokaza.