Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predavanje o Tribunalu ispunilo očekivanja studenata

Igalo,16. septembar 2014.

Predavanje predstavnika tužilaštva MKSJ-a, Aditya Memona, o ključnim dostignućima i sudskoj praksi Tribunala, koje je održano za grupu od trideset polaznika Straniak akademije za demokratiju i ljudska prava u Igalu, Crna Gora, pokazalo se kao odličan uvod u veoma dinamičnu diskusiju. Studenti društvenih nauka iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Mađarske, imali su priliku da saznaju više o radu Tribunala i njegovom uticaju na post-konfliktne procese na prostoru bivše Jugoslavije.

Aditya Menon se nakon uvodnog izlaganja, skupa s Almirom Alićem, predstavnikom Sekretarijata MKSJ-a, potrudio dati odgovore na brojna pitanja studenata. Polaznike Akademije je zanimalo da li su predstavnici žrtava uključeni u sklapanje sporazuma o priznanju krivice, da li je moguće priznati krivicu u bilo kojem stadiju sudskog procesa i da li se neko od osoba koje su priznale krivicu nakon odsluženja kazne aktivno uključio u proces pomirenja. Studente je također interesovao način dokazivanja specifične namjere u izvršenju genocida, te da li se ubistvo jedne osobe može tretirati kao genocid. Pojedina pitanja su zadirala u širi kontekst tranzicione pravde i ticala su se doprinosa Tribunala u procesu izgradnje mira na prostoru bivše Jugoslavije.

Tokom diskusije studenti su iskazali svoje mišljenje o dostignućima Tribunala, kao i o mogućnosti pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije. Jedna studentica rekla je da vjeruje da je to moguće postići kroz specifične projekte na nižim nivoima unutar zajednica, prije nego li tražeći sveobuhvatno rješenje za cijeli prostor bivše Jugoslavije.

Predstavnici Straniak akademije su izrazili zadovoljstvo povodom gostujućeg predavanja predstavnika MKSJ-a i interes da se saradnja nastavi i naredne godine.

Edo Katanić:

“Iako sam dosta slušao o radu MKSJ-a na fakultetu i raznim seminarima, ovo je prvi put da sam imao priliku postaviti pitanja i pokrenuti diskusiju sa stručnjacima koji rade u Tribunalu. Također, posebno mi je drago što su kolege iz zemalja nevezanih za sukobe, kao na primer Austrije i Njemačke, imali priliku više saznati o konfliktu u bivšoj Jugoslaviji i suđenjima pred Tribunalom”


Ljubica Kostovska:

“Predavači su bili otvoreni za diskusiju i njihovi odgovori su bili zadovoljavajući. Drago mi je da Tribunal pokazuje svoju transparentnost i smatram da igra važnu obrazovnu ulogu, naročito kada je riječ o mladima. Samo tako nastavite."


Antonia Wagner:

"Predavanje o Tribunalu i izazovima i preprekama sa kojima se susreće u radu pružilo mi je korisna saznanja koja nisam imala ranije. Naročito me je zanimao proces krivičnog gonjenja i različiti načini kojima je moguće postići pomirenje. Mislim da je izuzetno važno da se značajan rad Tribunala na polju očuvanja i skupljanja informacija nastavi."