Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Preko 250 studenata prava prisustvovalo predavanjima o MKSJ-u

Mostar, Tuzla i Doboj, 8., 9. i 10. maj 2013.

Oko 250 studenata četiri pravna fakulteta u Bosni i Hercegovini prisustvovalo je predavanjima Aleksandra Kontića, pravnog savjetnika Tužilaštva MKSJ-a.

Pedesetak studenata pravnih fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' i Sveučilišta u Mostaru prisustvovalo je predavanju održanom 8. maja, a koje je bilo neobično utoliko što je okupilo studente s obje strane ovog i danas etnički podijeljenog grada.

Velika grupa od oko 150 studenata Univerziteta u Tuzli okupila se na predavanju koje je Aleksandar održao 9. maja, a još 40 studenata Univerziteta Slobomir P. u Doboju pratilo je predavanje održano 10. maja.

Tokom sva tri predavanja, Aleksandar je govorio o pitanjima kao što su komandna odgovornost u međunarodnim postupcima, značenje ‘efektivne kontrole’ nad vojnom jedinicom, kao i o nekim od nedavnih presuda Žalbenog vijeća MKSJ-a.

Aleksandar je budućim pravnicima prikazao i snimak unakrsnog ispitivanja svjedoka odbrane u predmetu Simić i drugi, nakon čega ih je upoznao s osnovama dobro pripremljenog unakrsnog ispitivanja.

Irena Šolaja, studentica Univerziteta u Doboju, je izjavila: “Ovakve vrste prezentacija su svakako dobrodošle, jer upoznaju studente s iskustvima iz sudske prakse i otvaraju prostor za diskusiju”.