Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Premijera dokumentarnog filma Outreach programa MKSJ-a o zločinima nad kulturnom baštinom

Zagreb |

Šesti u seriji dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa MKSJ-a, “Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom”, danas je premijerno prikazan na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Više od 60 studenata, nastavnog osoblja i ostalih zainteresiranih pokazali su veliki interes za ovaj film koji predstavlja razvoj sudske prakse Tribunala u vezi sa zločinima nad kulturnom i vjerskom baštinom.

Nakon projekcije, doc. dr. sc. Maja Munivrana-Vajda, docentica na Katedri za kaznemo pravo je izjavila: “Ovaj film ću svakako koristiti u nastavi, posebno u okviru predmeta Međunarodno kazneno pravo. Film je ako dobar i na pristupačan način predstavlja razvoj ovog područja međunarodnog kaznenog prava”.

Kroz interviewe s protagonistima te arhivske snimke i snimke iz sudnica ovaj film govori o razvoju međunarodnog kaznenog prava u vezi s uništavanjem kulturnog i vjerskog naslijeđa. Film pruža pregled relevantne sudske prakse Tribunala i njegovih osuda visokih političkih i vojnih dužnosnika koji su proglašeni krivim za ovu vrstu zločina. Film se nadalje fokusira na kazneni progon pred Tribunalom za zločine počinjene 1991. godine tijekom opsade hrvatskog grada Dubrovnika, koji je na spisku svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Tijekom domijenka upriličenog nakon projekcije jedan od studenata je izjavio: “Obično kad smo pozvani na prezentaciju u sklopu nastave nikad ne znamo što možemo očekivati, ali ovaj put je zaista bilo iznimno dobro i na tome vam hvala. Ovo iskustvo me je potaknulo da pogledam ostale filmove u Outreach produkciji”.