Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prezentacija MKSJ otvara 'nove poglede na svijet'

Bijeljina, 11. maj 2012.

Predstavnik Outreach programa Almir Alić danas je govorio o ulozi MKSJ-a u procesu tranzicijske pravde grupi od 20 srednjoškolaca koji su pohađali ‘Školu ljudskih prava za mlade’ u Bijeljini, Bosna i Hercegovina (BiH). Škola ljudskih prava, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, okupila je mlade ljude s obje strane linije etničke podjele u BiH, konkretno iz gradova Doboj Istok, Prnjavor, Lukavac i Bijeljina. 

Bijeljina se nalazi na krajnjem sjeveroistoku BiH, u blizini granice sa Srbijom. Zbog svog strateškog položaja, Bijeljina je bila prva opština u državi u kojoj su vlast preuzeli Srbi u aprilu 1992. Uslijedila je kampanja terora i ubistava, a srpske vlasti su uspostavile režim smišljen da protjera srpsko stanovništvo.

Učenici su pokazali veliki interes za prezentaciju, nakon koje je uslijedila živa rasprava o brojnim pitanjima, uključujući razmatranje olakšavajućih i otežavajućih faktora prilikom odmjeravanja kazni, strategiju okončanja rada Tribunala i budućnost krivičnog gonjenja za ratne zločine u regionu. Učenici su se složili da je prezentacija značajno unaprijedila njihovo razumijevanje koncepta i mehanizama tranzicijske pravde.

Jedan učenik je nakon prezentacije poslao email Almiru u kom je rekao da je prezentacija ostavila “pozitivan dojam” na njega i njegove kolege, i da bi “želio da se još mnogo mladih ljudi uključi u ovakve procese informisanja, jer bi im otvorilo nove poglede na svijet.”