Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prezentacija MKSJ-a praćena živom diskusijom

Mališevo/Malishevë, 19. novembar 2014.

Astrit Lleshi, predstavnik MKSJ-a, danas se susreo s 28 učenika i profesora srednje škole ‘Abdyl Frasheri’ u Mališevu/Malishevë, Kosovo, i razgovarao s njima o radu i dostignućima MKSJ-a.

Učenici i profesori su uzeli aktivno učešće u prezentaciji i pokazali naročit interes za suđenje Fatmiru Limaju, koji je porijeklom iz Mališeva/Malishevë. Astrit im je objasnio da se Limaju sudilo zajedno s Isakom Musluiom i Haradinom Balom i kratko ih upoznao s tim predmetu. Objasnio je da su Limaj i Musliu oslobođeni krivice, a da je Bala osuđen na kaznu od 13 godina zatvora za zločine koje je počinio kao stražar u zarobljeničkom logoru OVK-a Lapušnik/Llapushnik. Također je upoznao učenike s drugim predmetima koji se tiču Kosova, kao što su predmeti protiv Slobodana Miloševića, Vlastimira Đorđevića i Haradinaja i drugih. Učenicima je također prikazani video snimci sa suđenja, uključujući nekoliko svjedočenja svjedoka i izricanje presude. Posljednji dio prezentacije fokusirao se na doprinose MKSJ-a međunarodnom krivičnom pravu i tranzicijskoj pravdi u regionu.

Na odlasku, Astrit je učenicima podijelio razne informativne materijale MKSJ-a i ohrabrio ih da prate dešavanja na Tribunalu putem njegovog websitea i naloga na društvenim mrežama.