Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prezentacija o MKSJ-u produžena zbog velikog interesa učenika

Klina/Klinë, 20. novembar 2014.

Grupa od 51 učenika srednje škole ‘Luigj Gurakuqi’ u Klini/Klinë, Kosovo, danas se sastala s predstavnikom MKSJ-a Astritom Lleshijem kako bi razgovarali o radu i dostignućima MKSJ-a. Zbog velikog broja pitanja, Astrit je nakon predavanja produžio svoju posjetu kako bi mogao odgovoriti na upite studenata.

Astrit je počeo predavanje kratkim pregledom istorijata MKSJ-a, uključujući zašto i kako je osnovan, koji mu je mandat, i koliko osoba je optuženo i osuđeno pred Tribunalom. Nakon toga, učenici su upoznati s različitim aspektima predmeta koji se tiču konkretno Kosova, odnosno predmeta Slobodan Milošević, Šainović i drugi, i Haradinaj i drugi. Astrit je također govorio učenicima o različitim načinima na koji je MKSJ doprinio razvoju međunarodnog krivičnog prava. Kako bi se ilustrovala diskusije i naglasila neke od ključnih tačaka, učenicima su prikazani odlomci video svjedočenja troje svjedoka pred Tribunalom.

Nakon prezentacije, učenici su postavljali brojna pitanja. Zaintrigirani video snimcima svjedočenja svjedoka pred MKSJ-om, željeli su da znaju razliku ‘žrtava-svjedoka’, ‘svjedoka o činjenicama’ i ‘sudskih vještaka’. Astrit je objasnio da se u prvoj grupi svjedoka nalaze osobe koje su bile žrtve ratnih zločina, a u drugoj osobe koje su bile prisutne tokom počinjenja krivičnih djela. Nadalje, pojasnio je da sudske vještake uglavnom poziva Sud zbog njihove ekspertize, kao npr. vještake sudske medicine ili vojne stručnjake.

Na kraju posjete, učenicima su podijeljeni informativni materijali MKSJ-a i potaknuti su da posjete website Tribunala i njegove naloge na društvenim mrežama.