Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Približavanje tema o kojima se previše šuti mladima u Brčkom

Brčko, 14.03.2014.

Predstavnik Outreach programa u BiH Almir Alić posjetio je danas Brčko gdje je održao prezentaciju o radu Tribunala za grupu učenika Srednje ekonomske škole.

Nakon što ih je upoznao s radom i dostignućima Tribunala, u drugom dijelu prezentacije osvrnuo se konkretno na predmete Gorana Jelisića i Ranka Češića, koji su počinili zločine u opštini Brčko. Učenici su bili jako zainteresovani da saznaju više o tim suđenjima koja su upravo vezana za njihov grad. Pošto su saznali više o zločinima počinjenim u Brčkom, jedan učenik je izrazio nezadovoljstvo kaznenom politikom Tribunala, istrajavajući na tome da je za tako teške povrede prava potrebno uvesti i smrtnu kaznu.

U svojim komentarima učenici su istakli da je za njih ova vrsta interakcije jako inspirativna i da će ih podstaći da dalje istražuju ovu oblast.

“Posebno mi je drago što ljudi koji su specijalizovani za ovu oblast nama mladima nastoje približiti ovu temu, jer se o njoj ionako previše šuti”, iskreno je komentarisala jedna 18-ogodišnja učenica ove škole.

Objašnjavajući zašto smatra da su ovakva predavanja neophodna, jedna druga učenica je izjavila: “Približite nama mladima istinu o svemu, jer i mi živimo na ovim prostorima i snosimo posljedice za stvari koje su drugi učinili. Pružite nam bolju budućnost”.