Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prikazivanje dokumentarnog filma o procesuiranju seksualnog nasilja

Vukovar, 3. travnja 2012.

Dokumentarni film Outreach programa pod naslovom ‘Kraj nekažnjivosti – seksualno nasilje pred Tribunalom’ prikazan je u Vukovaru, gradu u istočnom dijelu Hrvatske, 3. travnja 2012. Prikazivanju su prisustvovali visoku dužnosnici Vlade, veleposlanici, diplomati i predstavnici raznih NVO-a.

Događaj je organiziran u suradnji s Ujedinjenim narodima u Hrvatskoj i Gradom Vukovarom, uz potporu Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon prikazivanja filma uslijedio je okrugli stol na kojem se razgovaralo o pitanjima kojima se film bavi. Dvije Hrvatice iz Vukovara, žrtve seksualnog nasilja  koje su izvršili pripadnici srpskih snaga, govorile su o višestrukim silovanjima, mučenju i seksualnom poniženju. Njihove potresne priče izazvale su suze u publici.  

“Moj prvi silovatelj osuđen je na tri i pol godine zatvora, ali je u bijegu, skriva se u Srbiji… Kad svog drugog silovatelja vidim u gradu, on mi se smije,” ispričala je jedna od žena.

Prema Documenti, lokalnoj nevladinoj organizaciji koja prati suđenja za ratne zločine  pred nacionalnim sudovima, do sada je 17 takvih slučajeva sadržavalo elemente seksualnog nasilja nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Ta je činjenica potakla Evu Ensler, dramsku spisateljicu koja je osvojila nagradu Tony, da za vrijeme održavanja okruglog stola na vrlo emocionalan način uputi hrvatskim vlastima molbu da osnaže žrtve seksualnog nasilja i pomognu im da  dvadeset godina nakon rata riješe svoje tegobe.