Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Projekat srednjoškolskih prezentacija u posjeti Travniku

Travnik, 26. april 2012.

Trideset učenika gimnazije u Travniku pozitivno je ocijenilo prezentaciju o radu MKSJ-a, koju je u njihovoj školi održao predstavnik Outreach programa Almir Alić. Školski pedagog je pohvalila prezentaciju g. Alića, i istakla važnost ovakve vrste predavanja u formiranju mišljenja mladih ljudi. Takođe je izjavila da bi integrisanje ovakvih predavanja u nastavni plan bilo od velike koristi, kada bi političari u zemlji to prihvatili.

Općina Travnik je bila poprište teških sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane. Za zločine počinjene na obje strane izrečene su presude u nekoliko predmeta pred MKSJ-om, uključujući predmet Tihomira Blaškića i Rasima Delića.

Učenici su rado razgovarali o predmetima koji se tiču ratnih zločina počinjenim na ovom području, a naročit interes su pokazali za iskustva i prihvaćenost ovog projekta u drugim školama u Bosni i Hercegovini.

“Ovakva predavanja su važna zbog opšte ignorancije prema pitanjima koja su ovdje izlagana i zločinima koji su se desili na području moje zajednice,” izjavio je jedan od učenika.