Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Projekcija najnovijeg dokumentarca Outreach programa za student i aktiviste ljudskih prava u Srbiji

Kruševac, 30. septembar 2014.

Grupa od preko trideset studenata i aktivista za ljudska prava iz nevladinih organizacija ‘Žene u crnom’ i ‘Peščanik’ danas se okupila u Kruševcu, Srbija, na projekciji najnovijeg dokumentarnog filma u produkciji Outreach programa Njihovim očima: svjedoci pravde. Ovaj dokumentarac predstavlja ulogu koji svedoci imaju u radu MKSJ kroz pet paralelnih priča žrtava i svedoka koji govore o svom ličnom iskustvu svedočenja na Tribunalu. Publika je bila vidno dirnuta filmom i nakon projekcije usledila je diskusija. Opšti utisak u publici je da stavovi koje su svedoci i žrtve izneli u filmu predstavljaju povod za nadu u budućnost.

Jedna od učesnica je izjavila da se divi žrtvama zbog toga što su nakon svega što su preživeli, i dalje dostojanstveni i nisu vođeni mržnjom. "To je važna poruka koju treba da preuzmemo od njih da pravda nije osveta. Odgovorni za zločine moraju biti imenovani i kažnjeni kako bi se buduće generacije poštedele toga da prolaze kroz iste užase".

Predstavnica Outreach programa u Srbiji, Morgiana Brading, prisustvovala je projekciji i detaljno predstavila nasleđe MKSJ i njegova dostignuća. Takođe je objasnila šta Outreach program radi kako bi to nasleđe očuvao i predstavio široj javnosti.

Publika je iskazala veliki interes za arhivu MKSJ i pristup informacijama koje se u njoj pohranjene. Mnogi u publici su izjavili da je arhiva Tribunala ključna za pomirenje u regionu. Arhiva je važna ne samo za ljude koji su preživeli rat, već i za buduće generacije, što daje posebnu važnost tome da te informacije budu lako dostupne u regionu.