Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Rad Tribunala predstavljen na izložbi u Museonu

Hag, 21. mart 2014.

Izložba pod nazivom “Give Peace a Chance” (Werken aan Vrede), koja se bavi procesima ostvarivanja mira i pravde, objašnjava sukobe u prošlosti i iznosi buduće izazove s kojima će se susretati međunarodne organizacije, otvorena je danas u haškom gradskom muzeju Museon. Rad Tribunala je značajno zastupljen u ovoj postavci. Posetioci mogu da pogledaju kratak video uvod o radu MKSJ i steknu uvid u nadležnost Tribunala, njegova dostignuća i trenutno stanje u aktuelnim predmetima. Izložena je i sudijska toga kako bi se posetioci bliže upoznali s radom suda. Materijal za ovu izložbu je pripremio Outreach program MKSJ i to je bio prvi put da je MKSJ sarađivao s muzejem Museon. U budućnosti je planirano više sličnih projekata.

U sklopu otvaranje izložbe održan je obrazovni program kojem je prisustvovalo oko 100 dece školskog uzrasta, koja su podelila svoja mišljenja o važnosti mira i slobode. Njihova diskusija je snimljena i predstavljena gradonačelniku Haga, koji je bio prisutan i otvorio ovu izložbu.

Izložba je na engleskom i holandskom jeziku i biće otvorena do 30. oktobra 2014.