Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Rad Tribunala predstavljen studentima u Zagrebu

Zagreb |

Outreach program Tribunala je u okviru svog projekta namijenjenog mladima organizirao dvije sveučilišne posjete u Zagrebu. Adrian Plevin, niži pravni savjetnik Žalbenog vijeće MKSJ-a održao je predavanja na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 9. svibnja i danas, na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Gospodin Plevin je govorio o praksi Tribunala u presuđivanju za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Studenti koji su prisustvovali predavanjima – njih ukupno 145 – saznali su o tome kako su dva desetljeća sudske prakse Tribunala oblikovala suvremeno shvaćanje osnovnih kaznenih djela u međunarodnom pravu, posebice ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti. Studenti su pokazali značajno poznavanje pravnih i činjeničnih kompleksnosti u vezi s predmetima vođenim pred Tribunalom i postavljali brojna pitanja koja potiču na razmišljanje.

Jedan student je, primjerice, bio zainteresiran da sazna da li zvanični status neke osobe može imati ulogu u utvrđivanju njene kaznene odgovornosti. Druge student je interesirao pristup Tribunala u identificiranju međunarodnih od unutrašnjih oružanih sukoba, te to kako će naslijeđe MKSJ-a nastaviti oblikovanje međunarodnog kaznenog prava u budućnosti.

Nakon predavanja, predstavnici nastavnog osoblja i studenti oba fakulteta izrazili su zahvalnost na prilici da budu uključeni i projekat Tribunalovog Outreach programa namijenjenog mladima.