Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sarajevski srednjoškolci upoznati sa radom Tribunala

Sarajevo |

Prošle sedmice, više od 40 učenika Srednje škole za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu, rođenih nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini (BiH), imala je priliku da sazna informacije o radu Haškog tribunala od predstavnika Sekretarijata Tribunala u BiH, Almira Alića. Gospodin Alić je pojasnio način funkcionisanja Tribunala i pružio uvid u sudsku praksu i brojne predmete vezane za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Gospodin Alić je, između ostalog, govorio o predmetu protiv Stanislava Galića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prve osobe protiv koje je Tribunal izrekao kaznu doživotnog zatvora za djela nasilja ili prijetnje nasiljem čija je prvenstvena svrha bila širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva. Jedna šesnaestogodišnja učenica škole je nakon prezentacije izjavila: “Saznala sam mnoge stvari i u meni se javila želja za daljnjim istraživanje o radu i presudama Tribunala.”

Saradnja Outreach programa Tribunala i Srednje škole za okoliš i drvni dizajn je inicirana od strane profesora istorije Admira Ibričića, koji smatra das se “treba suočiti s temama iz novije istorije, o kojima se malo govori, a pogotovo na objektivan i činjenično utemeljen način kao što je to rađeno od strane Haškog tribunala.”