Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci iz BiH diskutovali o praksi MKSJ-a u presuđivanju za zločin genocida

Tuzla |

Prošle sedmice, predstavnik MKSJ-a u BiH, Almir Alić, otputovao je u Tuzlu gdje je za grupu od 37 učenika Medicinske škole održao predavanje o praksi Tribunala u presuđivanju za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Predavanje se fokusiralo na sudsku praksu Tribunala u vezi sa zločinom genocida. Gospodin Alić je pojasnio učenicima da je MKSJ prvi i jedini međunarodni krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za zločin genocida počinjen na teritoriji Evrope, i to za ubistvo oko 7.000 dječaka bosanskih Muslimana u julu 1995. godine u Srebrenici. Učenici su s pažnjom pratili izlaganje, iznoseći svoja mišljenja o temi i postavljajući brojna pitanja. Naročito su željeli da saznaju više o pravnoj definiciji genocida i o razlici između genocida i zločina protiv čovječnosti.

Učenici su inicirali ovu prezentaciju nakon uvodnog predavanja koji je održao njihov profesor ljudskih prava i demokratije, g. Amir Ahmetović, i time pobudio njihov interes za rad Tribunala. Gospodin Ahmetović je učestvovao u radionici koja je početkom ove godine održana u sklopu projekta Outreach programa Tribunala namijenjenog mladima.

Nakon prezentacije, g. Ahmetović je pozvao na nastavak ovakvog vida saradnje između Tribunala i učenika srednjih škola širom regiona. Potrebu za ovakvom interakcijom najbolje je iskazala jedna od prisutnih učenica riječima: „Iskreno se nadam da ćete nastaviti edukovati ljude putem ovih i sličnih prezentacija, jer, koliko god da se govorilo o ovome, mnogi jednostavno ne znaju mnogo.“