Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci iz Brčkog se okreću budućnosti

Brčko, 25. februar 2013.

Nakon uspješne prošlogodišnje prezentacije koju je održao u Gimnaziji u Brčkom, predstavnik Outreach programa Almir Alić danas je ponovo posjetio ovaj lijepi lučki grad da bi se obratio učenicima Srednje poljoprivredne i medicinske škole.

Interes učenika za rad Tribunala je takav da su nastavili da postavljaju pitanja dugo nakon isteka vremena predviđenog za prezentaciju.  Bili su zainteresovani da saznaju više o predmetima vođenim pred MKSJ-om u vezi sa opsadom Sarajeva i genocidom u  Srebrenici, i od Almira tražili da im detaljno objasni cijeli istorijat Tribunala, počevši od osnivanja od strane Savjeta bezbjednosti 25. maja 1993.

Na kraju prezentacije, Almir je učenike pitao da li imaju nadu u budućnost na području bivše Jugoslavije. Svi učenici su se složili da iako postoje ljudi “koji truju mlade” i uprkos određenim “političarima koje ne zanimaju ljudi”, da su oni riješeni da “treba gledati u budućnost i ne vraćati se u tragičnu prošlost”.