Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci iz Slavonskog Broda i Osijeka upoznati s radom Tribunala

Slavonski Brod, Osijek |

U okviru projekta Outreach programa Tribunala namijenjenog mladima, predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj Joco Glavaš posjetio je Ekonomsko-birotehničku školu u Slavonskom Brodu i Treću gimnaziju u Osijeku 3. odnosno 4. prosinca, gdje je održao prezentacije o radu MKSJ za ukupno 65 učenika ovih škola.

Nakon što je učenike upoznao s radom i glavnim postignućima Tribunala, Glavaš je objasnio i relevantne pojmove kao što su tranzicijska pravda i suočavanje s prošlošću. U okviru prezentacije srednjoškolci su također imali priliku čuti više o konkretnim predmetima koji su se vodili pred MKSJ-om, poput suđenja Slobodanu Miloševiću, Babiću, Kunarcu, te Gotovini i drugima. Učenici obe škole su pokazali veliku zainteresiranost te su prezentacije održane tijekom dva školska sata.

Tokom diskusije koja je uslijedila nakon prezentacije, srednjoškolci iz Slavonskog Broda su istakli da su znanja o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije većinom stekli od roditelja, preko interneta ili iz medija. U Osijeku, neki od učenika su pokazali zavidno poznavanje događaja s početka devedesetih na području bivše Jugoslavije te općenito rada MKSJ-a ali i nacionalnih sudova koji procesuiraju predmete u vezi s ratnim zločinima.

Učenici obe škole su se složili da je prezentacija bila izuzetno korisna: „Svakako je bitno da se upoznamo s onim što se dešavalo na teritoriju gdje smo rođeni,“ prokomentirao je jedan od učenika iz Slavonskog Broda.

Učenica iz Osijeka je istakla da je potrebno više ovakvih prezentacija: „Mladi koji su rođeni nakon devedesetih treba da nauče što smo svi činili u naletu nacionalističkih politika, i da nam to bude opomena da se više ne ponovi". Na to se nadovezao jedan od njenih kolega i dodao: "Nadam se da će mediji više izvještavati o činjenicama i onom što je učinjeno, a manje sami donositi zaključke tko je kriv a tko nevin".’