Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci spremni da diskutuju o MKSJ

Foča, 15. maj 2012.

Predstavnik Outreach programa Almir Alić danas je otputovao u Foču, u istočnoj Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s srednjoškolcima i s njima razgovarao o radu i dostignućima MKSJ-a. Oko 33 učenika je bilo prisutno i brzo su pokazali zainteresovanost za temu, postavljajući brojna pitanja tokom i nakon prezentacije.

Zločini počinjeni u Foči, gradu koji postao poznat po masovnim silovanjima muslimanskih žena i djevojaka, pojavljivali su se u velikoj mjeri u mnogim od suđenja pred Tribunalom.

Neki učenici su prvobitno sugerisali da je Tribunal pristrasan i da krivično goni samo Srbe. Almir je pomenuo konkretne primjere suđenja pred MKSJ-om koja su se bavila zločinima počinjenim nad srpskim civilima, uključujući predmet Čelebići, o kojem je jedan učenik bio obaviješten. Almir se takođe fokusirao na poruku da Tribunal ne sudi nacijama već pojedincima za koje se vjeruje da snose najveću odgovornost za počinjene zločine.

Učenici su takođe željeli da saznaju više o priznanjima krivice i sporazumima o priznanju krivice, kaznama za lažno svedočenje i konkretnim suđenjima, poput suđenja Vojislavu Šešelju.