Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci u BiH razgovaraju o radu MKSJ-a

Rogatica, 22. april 2013.

Učenici Srednjoškolskog centra u Rogatici, gradića u istočnom dijelu BiH, danas su se sreli s predstavnikom Outreach programa MKSJ-a Almirom Alićem kako bi saznali više o radu i dostignućima MKSJ-a.

Učenici su se odmah aktivno uključili u diskusiju o mandatu Tribunala. Jedan učenik je pitao Almira da li Tribunal može doprinijeti pomirenju na području bivše Jugoslavije. Almir je objasnio da rad MKSJ-a predstavlja samo dio šire mreže elemenata tranzicijske pravde koji podrazumijevaju zajednički napor ljudi širom post-konfliktnih društava na utvrđivanju činjenica o ljudskim gubicima i stradanjima, potrazi za nestalima, stvaranju kulture sjećanja, uvažavanju i reparaciji za žrtve, te institucionalnu reformu.

Kada jedno društvo preuzme takve aktivnosti, to za posljedicu ima jačanje vladavine prava, ublažavanje traumatskih posljedica nasilja i pomirenje unutar zajednica kao i normalizaciji odnosa kako između zajednica, tako i između država”, istakao je Almir.