Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti i stažisti u posjeti uredu Tribunala u Sarajevu

Prošle sedmice, Terenski ured MKSJ-a u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH), ugostio je dvije grupe posjetilaca: studente s Univerziteta Wisconsin Superior, SAD, i stažiste sarajevskog Centra za postkonfliktno istraživanje (CPI).

Dvije grupe su zajedno prisustvovale predavanju koje je održao Almir Alić, predstavnik MKSJ-a u BiH, o radu Tribunala, njegovim glavnim dostignućima i najvećim izazovima s kojima se suočava. Gospodin Alić je takođe govorio i o važnosti suočavanja s prošlošću u bivšoj Jugoslaviji i važnoj ulozi koju Outreach program Tribunala ima u tom procesu.

Posjetioci su naročito bili zainteresovani za rad Outreach programa s mladima, složivši se da upravo taj segment bosanskohercegovačkog stanovništva ima najveći potencijal za aktivno suočavanje s prošlošću ovog regiona. Gospodin Alić je podijelio s gostima ohrabrujuće reakcije nekih od bosanskohercegovačkih studenata koji su bili uključeni u projekat Outreach programa namijenjen mladima. Pojasnio je da su brojni mladi ljudi pokazali spremnost da prihvate činjenice o zločinima koje su počinili pripadnici njihove etničke grupe, a neki čak izrazili i ohrabrujuću vjeru u mogućnost pomirenja među njihovim zajednicama.