Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti impresionirani širenjem međunarodnog kaznenog pravosuđa

Pula, 15. lipnja 2012.

Frederick Swinnen, specijalni savjetnik tužitelja MKSJ-a Sergea Brammertza, danas je održao predavanje studentima i profesorima povijesti Sveučilišta u Puli, Hrvatska.

Prezentacija je obuhvatila glavna postignuća MKSJ-a u protekla dva desetljeća, s posebnim osvrtom na izazove održavanja odnosa s državama nastalima na području bivše Jugoslavije. Gospodin Swinnen posebno je istaknuo napore Tužiteljstva da osigura suradnju vlasti Srbije i uhićenje posljednjih optuženika koji su bili u bijegu: Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Prisutni su bili impresionirani saznanjem o munjevitom širenju međunarodnog pravosuđa u periodu od osnutka MKSJ-a 1993. godine. Uslijedila je živa diskusija o budućnosti Međunarodnog kaznenog suda, i o mogućnostima za istinski univerzalno, trans-nacionalno kazneno pravosuđe.

Nazočni profesori su bili veoma zadovoljni predavanjem i pozvali su predstavnike MKSJ-a da ponovo gostuju sljedeće jeseni. Asistent Mihovil Dabo je izjavio: “Predavanje je pružilo svjež uvid u unutrašnji rad Tribunala, i bilo je poučno, ne samo za studente, već i za mene. Iz povijesne perspektive, impresivno je što je MKSJ postigao u samo 20 godina”.