Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti Univerziteta u Denveru posjetili kancelariju Tribunala u Sarajevu

Sarajevo, 13. jul 2012.

Kancelarija Outreach programa MKSJ-a u Sarajevu danas je otvorila svoja vrata za 14 američkih studenata koji ljeto provode u bosanskoj prestonici u sklopu projekta Univerziteta u Denveru  ‘Bosna i Hercegovina 2012’. Studenti su doputovali u Evropu kako bi ‘živjeli i udisali Balkan’, u okviru programa koji kombinuje akademske studije I praktičan rad.

Studenti – koji studiraju različite oblasti, uključujući prava, društveni rad i ljudska prava – bili su vrlo zainteresovani da saznaju više o Tribunalu i njegovoj ulozi u  kažnjavanju osoba odgovornih za zločine počinjene tokom sukoba u BiH.

Predstavnik MKSJ-a Almir Alić govorio je o outrach aktivnostima Tribunala i tome kako one doprinose suočavanju sa prošlošću u regionu. Grupa se takođe sastala sa predstavnicima Tužilaštva i Službe za žrtve i svjedoke koji su govorili o svom radu.

Mladi posjetioci bili su impresionirani važnošću outreach aktivnosti MKSJ-a za lokalne zajednice i htjeli su da saznaju da li će Outreach program nastaviti sa radom nakon što Tribunal zatvori vrata.