Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti Univerziteta u New Yorku u posjeti Terenskom uredu MKSJ-a u Sarajevu

Sarajevo |

Grupa od 15 studenata postdiplomskih studija Univerziteta u New Yorku 13. jula 2017. posjetila je Terenski ured Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH), gdje su se upoznali s radom Tribunala.

Predstavnik MKSJ-a u BiH, Almir Alić, je u uvodnom dijelu prezentacije studentima pružio pregled suđenja pred Tribunalom u vezi s ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidom. Nakon toga je govorio o naslijeđu Tribunala i njegovom doprinosu jačanju pravosudnih institucija u regionu koje se bave zločinima počinjenim tokom ratova iz devedesetih godina XX vijeka. Gospodin Alić takođe je predstavio rad Outreach programa MKSJ-a, posebno ističući vrijednost outreacha i obrazovnih aktivnosti u pomaganju regionu da se suoči sa svojom prošlošću.

Drugi dio prezentacije se odnosio na ulogu žrtava i svjedoka u postupcima pred Tribunalom. Službenica MKSJ-a za podršku svjedocima gđa Sara Rubert studentima je predstavila rezultate pilot-studije pod nazivom “Odjeci svedočenja” koja se bavila dugoročnim uticajem svjedočenja pred MKSJ-om.

Dvosatna prezentacija je pobudila veliki interes kod prisutnih studenata, što je rezultiralo brojnim pitanjima vezanim za zatvaranje MKSJ-a, te nastavak suđenja pred nacionalnim sudovima. Studente je takođe interesovala uloga pravosudnih institucija u procesu suočavanja s prošlošću kao i iskustva Outreach programa u radu s učenicima srednjih škola, naročito škola koje rade po odvojenim nastavnim programima.