Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Susret Outreach programa sa srednjoškolcima u Osijeku

Osijek, 2. svibnja 2012.

Klara Dokmanović iz zagrebačkog Ureda MKSJ-a održala je prezentaciju o radu Tribunala skupini od oko 25 učenika 1. gimnazije u Osijeku, istočna Hrvatska. Osijek i okolna područja tijekom rata su bili su poprište teških borbi.

Iako su profesori upozorili predstavnicu Outreacha da učenici ne znaju mnogo o zločinima koji su izvršeni tijekom rata u Hrvatskoj i drugdje na teritoriju bivše Jugoslavije, učenici su ipak vrlo rado odazvali pozivu na razgovor nakon prezentacije, te pokazali veliki interes za funkcioniranje MKSJ-a.

Nastavnica koja je prisustvovala prezentaciji spomenula je da je zanimanje učenika možda bilo dodatno potaknuto njihovim nedavnim posjetom Memorijalnom centru na Ovčari, posvećenom nesrpskim žrtvama koje su pogubljene nakon pada Vukovara u ruke srpskih oružanih snaga.

Nakon prezentacije o predmetima pred MKSJ-om koji se bave zločinima počinjenim, između ostalog, i u osječkom području, kao i o općim postignućima Suda, učenici su postavljali pitanja o praksi izricanja kazni na Tribunalu, o postupku imenovanja sudaca i druga.

Profesorica Ella Rakovac je komentirala: “Mislim da je prezentacija bila zanimljiva i korisna za naše učenike, posebno stoga jer oni u školi ne uče o pitanjima kojima se prezentacija bavi. Jedine informacije koje o ovoj temi imaju temelji se na onome što o ratu čuju u svojim obiteljima.”