Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

'Sve 5' za prezenetaciju o Tribunalu

Livno, 15. april 2014.

Gimnazijalci iz Livna su iskoristili priliku gostovanja Almira Alića, predstavnika MKSJ-a u BiH, da kroz brojna pitanja saznaju više informacija vezanih za misiju Haškog tribunala. “O radu Tribunala nisam skoro ništa znala” iskreno je izjavila jedna osamnaestogodišnja učenica škole.

Učenici su tokom dvosatne interaktivne radionice imali priliku saznati obilje informacija o osnivanju, mandatu i organizacionoj strukturi Tribunala, kao i činjenice u vezi s brojnim suđenja vođenim pred ovom institucijom u protekla dva desetljeća. Livanjski gimnazijalci su svjesni važnosti suđenja za počinjene zločine u kontekstu šireg procesa suočavanja s ratnom prošlošću, čije razorne posljedice osjećaju svakodnevno.

“Napetost se osjeća i dan danas”, izjavio je jedan osamnaestogodišnji gimnazijalac. Svjestan da su i pripadnici iz njegove etničke zajednice činili zločine on je dodao: “Nažalost jesu, ali važno je suočiti se s prošlošću i istinu izvući na vidjelo”.

Učenici završnog razreda gimnazije su postavili brojna pitanja u vezi s kaznenom politikom Tribunala, od toga ko je do sada dobio kaznu doživotnog zatvora do mjesta gdje se nakon presude izdržava kazna. Jednog gimnazijalca je interesovalo kako je moguće utvrditi iskrenost nečijeg kajanja, a njegovu koleginicu kako možemo biti sigurni da je nečije priznanje krivice dato dobrovoljno. Predstavnika Outreach programa MKSJ-a je odgovarajući na postavljena pitanja ukazao i na pravilo 62bis o preduslovima koji se moraju ispuniti da bi sudsko vijeće prihvatilo potvrdno izjašnjavanje o krivici.

Učenici su podijelili svoje pozitivne utiske nakon okončane prezentacije na jednostavan, mladalački način. “Sve 5!”, bio je komentar jedne livanjske gimnazijalke, dok je njena koleginica dodala da je “prezentacija bila iscrpna i dobra.”