Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tribunal predstavljen djeci srpskih povratnika u Zagrebu

Zagreb, 11. travnja 2012.

Otprilike 30 učenika završne godine gimnazije danas se sastalo s osobljem Ureda Tribunala u Zagrebu i uključilo u otvorenu diskusiju nakon prezentacije o radu i postignućima Tribunala. Ova gimnazija je internat za djecu srpskih povratnika koji su izbjegli tijekom rata koji je od 1991. do 1995. godine zahvatio zemlju.

Postoji historija antagonizma između ovih srpskih učenika i hrvatskih učenika iz škole koja se nalazi s druge strane ulice, što se odrazilo i u živoj diskusiji koja je uslijedila nakon prezentacije.

Neki učenici su na početku sugerirali da je Tribunal nenaklonjen Srbima i da nije krivično gonio u predmetima u kojima su Srbi bili žrtve. Predstavnik Outreach programa je iznio konkretne primjere suđenja pred MKSJ-em koja su se bavila zločinima počinjenim protiv srpskih civila tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Predstavnik Outreach programa također je naglasio poruku da Tribunal ne sudi nacijama već pojedincima za koje se vjeruje da su odgovorni za počinjene zločine.