Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici diskutovali o prirodi pravde i njenoj politizaciji

Trebinje, 27. mart 2014.

Tokom današnje prezentacije za srednjoškolce predstavnik Outreach programa u Bosni i Hercegovini, Almir Alić, sastao se s učenicima Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju, na krajnjem jugu države.

Nakon što su pažljivo saslušali Almirovu prezentaciju o radu Tribunala, učenici su učestvovali u otvorenoj debati o politizaciji rada MKSJ-a i samoj prirodi pravde. Jedan gimnazijalac je izjavio: “Najveći problem u radu Haškog tribunala se ogleda u politizaciji njegovih odluka. Dok članovi jedne zajednice pojedine presude slave kao veliku pobjedu, predstavnicima drugih zajednica ostaje gorak okus u ustima. Već sljedeća presuda izaziva osude iste one zajednice koja je do jučer slavila rad Tribunala, a radost one druge. I tako u nedogled…”

Iako su se događaji o kojima je diskutovano desili prije nego što su ovi učenici i rođeni, njihov kontinuirani uticaj na mlade generacije je očigledan. Jedan gimnazijalac, na pomen predmeta “Čelebići”, izjavio  da je njegov djed bio zatočenik ovog logora da bi naposljetku bio ubijen tokom tamnovanja u “Musali”. Više njih je takođe ukazalo na politizaciju procesa koji svakodnevno vrše mediji i političari u BiH kao dodatnom razlogu nastavka tenzija.

Možda kao posljedica uvriježenih stavova o politizaciji postupaka među tamošnjim učenicima vrlo su rijetki oni koji vjeruju da je pomirenje među zajednicama na prostoru bivše Jugoslavije zaista moguće.

Jedan devetnaestogodišnji učenik iz Trebinja ipak vjeruje da je povratak povjerenja zaista moguć ukoliko “shvatimo da smo svi ljudi, bez obzira na nacionalnost te da se svima treba suditi za počinjene ratne zločine bez izuzetaka i da ne postoji selektivna pravda”.