Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u Busovači impresionirani prezentacijom o Tribunalu

Busovača |

Dvadeset godina nakon kraja oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH), posljedice rata se i dalje osjećaju u Busovači, gradu u srednjoj Bosni. Škole u ovoj opštini su podijeljene po etničkom principu, a učenici rijetko imaju priliku razgovarati o temama vezanim za suočavanje s nedavnom prošlošću.

Outreach program MKSJ-a je 19. aprila organizovao prezentaciju za više od pedeset učenika Mješovite srednje škole u Busovači, i upoznao ih s radom Tribunala i važnošću suđenja za ratne zločine u cjelokupnom procesu tranzicione pravde. Almir Alić, predstavnik MKSJ-a u BiH, je tokom dvosatne prezentacije predstavio pregled najvažnijih dostignuća postignutih tokom više od dve decenije postojanja Tribunala. Srednjoškolci iz Busovače su sa velikom pažnjom pratili prezentaciju i pogledali odabrane video snimke postupaka u sudnicama.

Nakon prezentacije su uslijedila brojna pitanja. Jednu učenicu je interesovalo kako je moguće da se Naser Orić krivično goni za zločine i pred  Haškim tribunalom i pred Sudom BiH. Predstavnik Tribunala je učenicima ukratko objasnio pravni princip non bis in idem, po kojem se nekoj osobi ne može dva puta suditi za iste zločine. Dodao je da iako se nekoj osobi ne može ponovo suditi za zločine za koje je terećena pred nekim drugim sudom, i dalje joj se može suditi za neke druge zločine.

Prezentacije je završena aplauzom prisutnih učenika. Sedamnaestogodišnji učenik škole je nakon prezentacije iskazao nadu u proces pomirenja na ovom prostoru uz komentar da je to moguće „ukoliko se u školama ukine politizovana istorija, a djeca se uče utvrđenim činjenicama“.