Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenici u Rijeci rado postavljali pitanja predstavnicima Tribunala

Rijeka, 16. travnja 2012.

Predstavnici Outreach programa Klara Dokmanović i Christopher Fry danas su boravili u Rijeci, u zapadnoj Hrvatskoj i sastali se s grupom srednjoškolskih učenika i s njima razgovarali o radu i postignućima MKSJ-a. 

Prezentaciji je sudjelovalo otprilike 30 učenika Gimnazije u Rijeci, i brzo su pokazali zainteresiranost za temu prezentacije. 

Jedan učenik je sugerirao da je rat uvijek kaotičan, te da je stoga neopravdano osuditi bilo kog pojedinačnog vojnika djela koja je počinio. Christopher Fry je objasnio da, unatoč tome što je rat uistinu kaotičan za vojnike, ipak postoje pravila onoga što se smatra prihvatljivim ponašanjem. Na primjer, zabranjeno je pucati na civile.

Kao što se i očekivalo, mnogi učenici su htjeli razgovarati o predmetu koji privlači najviše pažnje u Hrvatskoj, predmet bivših hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Christopher Fry i Klara Dokmanović su, nakon iznošenja ključnih činjeničnih nalaza prvostupanjske presude, istakli da je žalbena rasprava u ovom predmetu zakazana za 14. svibnja, i pozvali učenike da prate ovu raspravu na televiziji ili na websiteu Tribunala.

Školski psiholog Doris Penić, koja je sudjelovala na prezentaciji zajedno s učenicima, nakon toga je rekla: “Prezentacija i diskusija bili su iznimno zanimljivi i vrlo korisni.  Mislim da bi ova tematike trebala na neki način biti uključena u nastavni program”.