Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenicima smatraju Outreach prezentaciju ‘istinski vrijednim’ iskustvom

Petrinja, 17. travnja 2012.

Predstavnici Outreach programa Tribunala u Hrvatskoj, Christopher Fry i Klara Dokmanović, danas su održali prezentaciju pred gotovo 50 učenika četvrte godine Gimnazije u Petrinji.

Nakon prezentacije, jedna učenica je komentirala da je iznenađena koliko malo je znala o Tribunalu i rekla da je to što je saznala bilo “istinski vrijedno” iskustvo.

Profesorica biologije Višnja Kovač Vezmarović, koja je takođe bila na prezentaciji kasnije je rekla: “Prezentacija je puna specifičnih, konkretnih i preciznih podataka, i učenicima je pružila veoma korisne i zanimljive sadržaje”.

Tokom diskusije jedan učenik je izrazio zabrinutost zbog toga što Tribunal ne pokreće nove predmete uprkos tome što postoji toliko nerješenih zločina širom regije. Fry i Dokmanovićeva su objasnili da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odlučilo da MKSJ ne treba da izdaje nove optužnice nakon 2004. godine, ali da je jedan od značajnih aspekata Strategije okončanja rada Suda i njegovog naslijeđa u bivšoj Jugoslaviji jačanje kapaciteta nacionalnih pravosuđa kako bi ona mogla da nastave s vođenjem predmeta za ratne zločine dugo nakon što MKSJ zatvori svoja vrata.

Fry i Dokmanović su učenicima uručili pakete s informativnim materijalima i odgovorili na nekoliko pitanja nakon što je prezentacija završena jer su neki od učenika željeli nastaviti diskusiju u neformalnom ozračju.