Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Učenik sarajevske Druge gimnazije pobednik Tribunalovog konkursa za najbolji esej

Sarajevo, 19. decembar 2014.

U Drugoj gimnaziji u Sarajevu danas je uručena prva nagrada na takmičenju za najbolji esej koje je organizovao Outreach program Tribunala na temu „Da li su potrebna suđenja za ratne zločine počinjene tokom oružanog sukoba?“. U ovom takmičenju su učestvovali učenici su učestvovali učenici pet sarajevskih gimnazija uključenih u projekat približavanja rada MKSJ-a mladima u BiH. Dobitnik prve nagrade je Nedim Pećanin, učenik četvrtog razreda Druge gimnazije u Sarajevu.

U nagrađenom eseju Nedim je opisao je svoje iskustvo odlaska na rock festival u susjednu zemlju gdje je zapravo spoznao da mladi još uvijek žive posljedice oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, iako tada nisu bili ni rođeni. Autor je nadalje sugerisao da istinske promjene na bolje u životima mladih ne može biti bez sveobuhvatnog suočavanja s prošlošću i suđenja za ratne zločine kao sastavnog dijela ovog procesa.

Takmičenje za najbolji esej je ove godine obuhvatilo učenike sarajevskih gimnazija čiji su profesori učestvovali u radionici MKSJ-a na kojoj su obučeni za samostalno držanje prezentacije o radu i postignućima Tribunala u sklopu svojih nastavnih predmeta. Pod dojmom predavanja svojih profesora, 68 učenika sarajevskih škola poslalo je eseje na temu važnosti suđenja za ratne zločine. Almir Alić, predstavnik Outreach programa MKSJ-a, uručio je nagradu i profesorici Aidi Muftić čiji je učenik autor najboljeg ovogodišnjeg eseja.

Na prigodnoj svečanosti, organizovanoj u Drugoj gimnaziji, kojoj su prisustvovali profesori i učenici škole, direktorica gimnazije Aida Arnautović istakla je da je uključivanje mladih u projekte čija je tema pravda i pravičnost od vitalnog značaja za njihovo obrazovanje. Dodala je da pozitivna iskustva iz višegodišnje saradnje sa Outreach programom Tribunala ova škola namjerava nastaviti i u buduće. Outreach program organizuje takmičenja za najbolji esej učenika u BiH već drugu godinu za redom. Kako se Tribunal približava kraju svog mandata, Outreach program intenzivira napore da informacije o Međunarodnom sudu i njegovim dostignućima učini pristupačnijim mladima širom regiona bivše Jugoslavije i da na taj način promoviše razumijevanje rada Međunarodnog suda i njegovog naslijeđa.

Nagrađeni esej