Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Uspješna edukacija budućih edukatora

Bijeljina, 22. 04. 2014.

Cijeneći činjenicu da se MKSJ nalazi u završnoj fazi svoga rada neophodno je bilo identifikovati kvalitetne partnere iz nevladinog sektora koji bi projekte gostujućih predavanja u BiH školama nastavili i nakon zatvaranja ove institucije. Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske iz Bijeljine se nametnuo kao logičan izbor za takvu inicijativu u BiH zbog dugogodišnjeg iskustva ove organizacije u radu na projektima usmjerenim na utvrđivanje činjenica o počinjenim ratnim zločinima, postizanju pravde za žrtve, te izgradnju povjerenja i pomirenja među zajednicama u BiH.

Predstavnik Outreach programa MKSJ-a u BiH, Almir Alić, je održao radionicu za buduće edukatore Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj čime je inicijalni spektar njihovog poznavanja mehanizama tranzicione pravde upotpunio sa specifičnom znanjima vezanim za segment suđenja za ratne zločine u Haškom tribunalu. Tokom trosatne radionice grupa sastavljena od studenata pravnog fakulteta u Bijeljini i lokalnih srednjoškolaca, upoznata je sa sadržajem i metodologijom prezentacija koje su predstavnici MKSJ-a uspješno vodili na prostoru cjelokupne regije u protekle tri godine.

Učesnicima radionice je podijeljeno obilje informativnog materijala koji će koristiti za bolje upoznavanje sa radom MKSJ-a i kao osnov za kreiranje vlastitih prezentacija koje bi od naredne školske godine mogli samostalno implementirali u srednjim školama na prostoru BiH.

Jedan od učesnika, Tamara Zrnović, je rekla: “Helsinški odbor za ljudska prava u RS vidi veliki značaj u upoznavanju mladih s osnovnim elementima, mehanizmima i rezultatima koje je MKSJ postigao na ovom prostoru, te važnosti zajedničkog djelovanja u procesima edukovanja BiH srednjoškolaca, jer upravo jedan od osnovnih preduslova za izgradnju stabilne budućnosti, prije svega za mlade, jeste suočavanje sa zbivanjima iz nedavne prošlosti.”