Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Uspješna prezentacija dovela do poziva za novo gostovanje

Brčko, 24. februar 2012.

Predstavnik Outreach programa MKSJ-a Almir Alić je održao prezentaciju o radu i dostignućima Tribunala grupi od 29 učenika završne godine Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom. Prezentaciji su prisustvovala i dva profesora i zamjenik direktora škole.

Brčko se nalazi na rijeci Savi u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini (BiH). Srpske snage su u aprilu 1992. godine preuzele kontrolu nad ovom strateški važnom opštinom koja je povezivala teritorije pod kontrolom Srba u zapadnoj BiH i Hrvatskoj sa istočnom BiH i Srbijom. U sistematskoj kampanji terorisanja nesrba, srpske snage su protJerale bosanske Hrvate i bosanske Muslimane iz njihovih domova I zatočile na stotine civila na raznim lokacijama u gradu.

Nakon dvosatne multi-medijalne prezentacije uslijedila je živa rasprava o mnogim pitanjima u vezi sa radom Tribunala, uključujući vrstu i težinu zločina koji se procesuiraju pred sudom, kaznenu politiku suda i izdržavanje kazni, Pritvorsku jedinicu, i uopšteno razliku između ratnih i mirnodopskih zločina