Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Veliko interesovanje za rad MKSJ među vlaseničkim srednjoškolcima

Vlasenica, 19. mart 2013.

Gostovanje u srednjoškolskom centru “Milorad Vlačić” u Vlasenici bilo je izuzetno interesantno iskustvo za predstavnika Outreach programa MKSJ-a u Bosni i Hercegovini zbog žive diskusije i velikog interesa za tematiku ratnih zločina koji su pokazali učenici četvrtog razreda gimnazije. Prvi video sadržaj prezentacije u kojem je vidljiva dinamika odnosa počinioca i žrtve zločina, a tiče se svjedočenja vezanog za logor Sušica u ovoj opštini, potakao je neke od učenika da razmisle o  ljudskim patnjama koje su se desile tokom sukoba.

Učenici su diskutovali o kažnjavanju počinilaca ratnih zločina. Jedna učenica je izjavila da se za mnoge od žrtava kazne koje izriče Tribunal čine “nedovoljno velikim u odnosu na počinjene zločine”. Druge učenike su interesovale informacije vezane za sankcije vezane za lažno svjedočenje pred Tribunalom, ali i pitanja vezana za širi proces suočavanja sa prošlošću, kao na primjer da li je moguće postići pravdu i pomirenje samo kroz rad sudova za ratne zločine.

Jednu učenicu je interesovalo kako sudsko vijeće zna da priznanje nečije krivice nije lažno ili iznuđeno. Almir joj je pojasnio da bi nečije priznanje bilo prihvaćeno, sudsko vijeće mora biti uvjereno da je ono dato dobrovoljno, nedvosmisleno, da postoje dovoljne činjenične osnove za postojanje krivičnog djela i učestvovanja u njemu, te da je potvrdna izjava data uz sve potrebne raspoložive informacije. U svojim komentarima učenici su se osvrnuli na mogućnost pomirenja. Bili su prilično skeptični. Jedan učenik smatra da će se pomirenje teško ostvariti zbog “prevelikog jaza među zajednicama, koji se stvorio tokom godina” i “previše mržnje u ljudima”.