Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Više od 100 novosadskih učenika saznalo više o Tribunalu

Novi Sad, 14. maj 2012.

Prva u nizu Outreach prezentacija u Vojvodini, Republika Srbija, održana je u Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu uz prisustvo 130 učenika i profesora direktora Gimnazije i predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Više učenika je pohvalilo elemente prezentacije rekavši da su po prvi put saznali o krivičnom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u ratu, temi o kojoj bi želeli više da saznaju.

Publika je bila najviše zainteresovana da čuje o postupku protiv Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke i Ramusha Haradinaja i drugih, bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Outreach program Tribunala u Srbiji će posetiti nekoliko drugih škola u Vojvodini pre kraja ove školske godine kako bi predstavio rad i dostignuća Tribunala u privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjena u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka.

Nadamo se da će biti obezbeđeno odobrenje Ministarstva prosvete Srbije kako bi se ovaj program proširio na druge škole u Srbiji tokom naredne školske godine.