Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Značaj obrazovanja u prevenciji ponavljanja zločina

Sarajevo |

Grupa od petnaest studenata iz SAD, Omana, Australije, Južnoafričke Republike, Škotske i Kanade posetila je danas terenski ured MKSJ-a u Sarajevu. Tokom dvosatnog razgovora sa Almirom Alićem, predstavnikom Sekretarijata MKSJ-a, studenti su imali priliku upoznati se s radom Tribunala i najvažnijim predmetima iz njegove sudske prakse.

Studenti prava koji su donekle bili upoznati s međunarodnom pravdom i radom MKSJ-a, poput Pinar Cil s Univerziteta u Otavi, bili su zadovoljni jer su imali priliku naučiti nešto novo vezano za sudski proces, ali i druge detalje vezane za suđenja: “Mislim da su video snimci svjedočenja naročito korisni jer daju jednu ljudsku dimenziju ovoj izrazito pravnoj i tehničkoj tematici”, rekla je Pinar Cil.

Njenoj koleginici iz Velike Britanije, Emily Walter, bilo je izuzetno zanimljivo upoznati se s Outreach programom MKSJ-a: “Ta tema me je posebno interesovala jer  uvijek slušamo o važnosti obrazovanja kao ključnog elementa u sprečavanju sličnih tragedija u budućnosti”,

Studenti okupljeni oko inicijative Global Youth Connect su postavljali brojna pitanja i na kraju susreta izrazili želju da ovu vrstu saradnje nastave i tokom sljedeće posjete regionu.