Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

‘Nikada ne smijemo zaboraviti ni zločine, ni žrtve’

Ilok, 25. travnja  2013.

Predstavnici Outreach programa Tribunala, Morgiana Brading i Goran Georgijev, danas su posjetili srednju školu u najistočnijem gradu Hrvatske, Iloku, gdje su o radu i postignućima MKSJ-a upoznali grupu od otprilike 30 učenika.

Učenici većinom nisu bili upoznati s radom Tribunala. Jedan učenik je izjavio: “Slušajući ovu prezentaciju shvatio sam koliko toga nisam znao o sukobima na Balkanu, počinjenim zločinima ili MKSJ-u”.

Nakon prezentacije učenici su postavljali brojna pitanja, a jedna djevojka je govorila o iskustvima svoje obitelji koja je morala napustiti ovaj grad tijekom 1991. godine: “Bilo je vrlo teško, jer nismo svi mogli otići skupa, majka mi je rekla. Moja teta je otišla prva, ali mama nije željela otići i ostaviti baku koja je bila stara i bolesna. Na kraju je moja baka umrla od posljedica koje je sukob na nju ostavio”.

Po završetku prezentacije učenici su izrazili svoju zahvalnost predavačima i izjavili da su puno toga naučili, ali su općenito bili skeptični kada su upitani za mogućnost pomirenja u regionu.

“Nema nade za to. Ali jedna stvar koju moramo uraditi je da nikad ne zaboravimo, ne smijemo zaboraviti ni zločine, ni žrtve” jedan učenik je rekao.