Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Pomirenje kroz komunikaciju i iskren dijalog”

Fojnica |

Predstavnik MKSJ-a u Bosni i Hercegovini (“BiH”), Almir Alić, danas je posjetio Fojnicu u središnjem dijelu BiH gdje se sastao s učenicima Srednje škole “Zija Dizdarević”. Uprkos sukobima koji su se odvijali tokom devedesetih godina XX vijeka, ova mala zajednica uspjela je očuvati svoj višenacionalni karakter. Fojnica danas obilježava 100 godina od rođenja Zije Dizdarevića, bosanskog pisca koji je ubijen za vrijeme Drugog svjetskog rata u koncentracionom logoru Jasenovac. Ova mješovita srednja škola koja je nazvana po njemu ugostila je predstavnika MKSJ-a, na inicijativu rukovodstva škole i nastavnog osoblja koji su svjesni važnosti uključivanja mladih generacija u proces suočavanja s prošlošću.

Almir Alić, je grupi od preko četrdeset učenika ove srednje škole govorio o radu Tribunala i njegovom doprinosu pravdi, kako na području bivše Jugoslavije, tako i u cijelom svijetu. Objasnio je misiju Tribunala, kao i njegova dostignuća, i učenike upoznao s njegovim bogatim naslijeđem, između ostalog i njegovim značajem za razvoj međunarodnog prava.

Učenici su bili zainteresovani za prezentaciju i željeli su saznati više o različitim aspektima rada Tribunala. Konkretno, interesovao ih je sastav Sudskih vijeća, ta način na koji ona donose presudu. Dio postavljenih pitanja se odnosio i na princip „komandne odgovornosti”, a gospodin Alić je objasnio okolnosti pod kojima nadređeni mogu snositi odgovornost za djela koja su počinili njima podređeni.

Kroz pitanja u komentare učenici iz Fojnice pokazali su zrelo razmišljanje u vezi s pitanjima postkonfliktnog oporavka i pomirenja. Jedan osamnaestogodišnji učenik je iskazao vjeru u mogućnost pomirenja kroz „komunikaciju i iskreni dijalog“ na području biše Jugoslavije. Njegova koleginica je podcrtala značaj suradnje Outreach programa MKSJ-a sa mladima ističući da „ovakvim prezentacijama treba probuditi svijest ljudi da na događaje iz prošlosti gledaju objektivno“.