Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Pomirenje kroz prihvatanje činjenica i priznanje krivice”

Srebrenik |

Mješovita srednja škola (MSŠ) u Srebreniku, sa svojih 1,200 učenika i oko 100 nastavnika, spada u red većih škola u Bosni i Hercegovini. Predanost nastavnog osoblja nastojanju da obezbijede dodatne edukativne sadržaje učenicima ove škole rezultirala je i velikim interesom za današnju prezentaciju o MKSJ-u.

Almir Alić, predstavnik Sekretarijata Tribunala, je tokom dvosatne prezentacije upoznao pedeset srednjoškolaca iz Srebrenika s najvažnijim predmetima i dostignućima suda. Učenici su prepoznali važnost suđenja za ratne zločine, te su iskazali vjeru da će nacionalni sudovi nastaviti procesuiranje ratnih zločina i nakon zatvaranja MKSJ-a.

Naročito su interesantna bila razmišljanja učenika o mogućnosti pomirenja nakon traumatičnih iskustava koja su doživjele zajednice s prostora bivše Jugoslavije. Većina učenika vjeruje da je pomirenje moguće, nudeći široku lepezu načina kako se to može postići. Tako je jedna sedamnaestogodišnja učenica rekla da vjeruje da je pomirenje moguće postići kroz „prihvatanje činjenica i priznanjem krivice“, dok njena godinu dana mlađa kolegica smatra da je najbolji način za to „ pozivati na odgovornost pojedince, a ne čitave države“.

Čulo se i mišljenje „da sve strane u sukobu trebaju prestati veličati osobe koje su činile zločine“, a jedan od učenika je istakao važnost „otkrivanja tačnih lokacija grobnica od strane onih koji su učinili zločin“. Važnost suočavanja s prošlošću za mladu generaciju istakla je još jedna mlada Srebrenčanka naglašavajući da je od presudnog značaja „pravilno edukovanje mladih o ratu, te učenje iz prošlosti“.

Grupa profesora koji su prisustvovali prezentaciji je podržala ovakvu vrstu obrazovnih sadržaja i pozvala predstavnike Outreach programa Tribunala da nastave započetu saradnju sa MSŠ u Srebreniku.