Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Prošlost ne treba zaboraviti, ali trebamo gledati u budućnost”

Gradačac, 18. februar 2013.

Almir Alić, predstavnik Outreach programa u Bosni i Hercegovini, danas se sastao s grupom učenika Gimnazije “Mustafa Novalić” u Gradačcu kako bi im predstavio rad MKSJ-a i s njima razgovarao o pravdi i obnovi nakon sukoba.

Kada je prezentacija počela, jedna osamnaestogodišnja učenica je priznala da zna vrlo malo o temama o kojima se diskutovalo, a veći broj drugih učenika je potvrdio da su bilo kakve informacije o radu Međunarodnog suda njima nove i dobrodošle. Pa ipak, tokom žive dvosatne diskusije, učenici su jasno iskazali svoje uvjerenje da postoji potreba za pomirenjem i mirnim suživotom na području cijele bivše Jugoslavije.
 
“Trebamo razvijati svijest o zajedničkom životu bez obzira na nacionalnost” poruka je jedne učenice, dok je jedna njena koleginica dodala da “Prošlost ne treba zaboraviti, ali trebamo gledati u budućnost”.
 
Direktor škole Amir Mujkanović je izjavio: “Ovakva predavanja su potrebna i dobrodošla mladim ljudima koji trebaju graditi mostove pomirenja u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu”.

Poslušajte Almirovu izjavu Radio Gradačcu.

Poslušajte izjave dvojice učenika koje je uzeo Radio Gradačac.