Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Za zločine nisu odgovorni narodi nego pojedinci”

Lukavac |

Prva prezentacija predstavnika Outreach programa MKSJ-a u bosanskohercegovačkim srednjim školama u školskoj 2015./16. godini održana je danas za učenike Gimnazije u Lukavcu.

Dvadeset i pet učenika trećeg razreda gimnazije je prisustvovalo dvočasovnoj interaktivnoj prezentaciji na kojoj su detaljno upoznati sa radom Haškog tribunala i suđenjima za ratne zločine kao važnom preduslovu za postkofliktni oporavak zajednica na prostoru biše Jugoslavije. Gimnazijalci iz Lukavca su posebnu pažnju posvetili presudama vezanim za zločine počinjene u Srebrenici, koji su tretirani u više predmeta vođenih pred Tribunalom u proteklih dvadeset godina.

Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH, učenicima je objasnio i važnost utvrđivanja individualne krivične odgovornosti za počinjene zločine, čime se sprečava osuda cijelokupnih etničkih zajednica i stvaraju pretpostavke za normalizaciju odnosa na prostoru cijele regije. Ovo je najbolje ilustrovano u komentaru jednog sedamnaestogodišnjeg učenika, koji je izražavajući želju da se rat više nikada ne desi, dodao i to da “za počinjene zločine nisu krivi svi ljudi iz skupine naroda, već su za to odgovorni pojedinci”.