Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

„Izuzetno korisno“ predavanje o Tribunalu

Novi Pazar, 16. maj 2014.

Studenti i profesori Pravnog fakulteta Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, sa velikim interesovanjem slušali su danas predavanje koje je na tom fakultetu održala predstavnica Sekretarijata MKSJ, Ljiljana Hellman, na temu procesuiranja zločina genocida i komandne odgovornosti pred MKSJ.

Predavanju je prisustvovalo tridesetpet studenata, koji su bili veoma zainteresovani ali i dobro pripremljeni za predavanje, tako da su postavljali konkretna i precizna pitanja o onome što ih je interesovalo, kao sto je način dokazivanja genocida u Srebrenici, dokazivanje genocidne namere, kako seksualno nasilje može biti element zločina genocida, kako se komandna odgovornost dokazuje u praksi i slično.

Studenti su takodje bili zainteresovani i da pogledaju dokumentarne filmove koje je Outreach program napravio o procesuiranju seksualnog nasilja pred Tribunalom, o zločinima u logorima u Prijedoru, kao i o svedocima odnosno njihovom iskustvu svedočenja pred MKSJ. Stoga je podeljeno nekoliko kompleta dokumentaraca a studenti su obavešteni i da je filmove moguće pogledati na internet sajtu MKSJ.

Prodekan fakulteta, profesor Aleksandar R. Ivanović i Profesor Eldar Šaljić istakli su da im je drago da nastavljaju saradnju sa Outreach programom MKSJ i da će i ovo predavanje, kao i prethodna koja su održali predstavnici Tribunala, biti od izuzetne koristi njihovim studentima, jer im pruža priliku da iz prve ruke saznaju kako se u praksi primenjuju pravila i zakoni koje oni teorijski obrađuju na predavanjima. Profesori su takodje zahvalili Outreach programu MKSJ zato što organizuje ova veoma vredna predavanja i tako omogućava studentima u regionu da budu u toku sa "svetskim" pravnim standardima i tendencijama.