Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Aktivisti ljudskih prava iz Srbije i BiH pohvalili dokumentarac Outreach programa

Beograd, 14. maj 2014.

Predstavnica Sekretarijata MKSJ u Srbiji, Morgiana Brading, prisustvovala je projekciji najnovijeg dokumentarnog filma u produkciji Outreach programa MKSJ "Njihovim očima: svjedoci pravde" organizovanoj u prostorijama nevladine organizacije Žene u crnom u Beogradu. Deset aktivista organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava Žene u crnom iz Srbije i Bosne i Hercegovina prisustvovalo je projekciji. Najviše ih je interesovalo to kako su odabrani svedoci koji se pojavljuju u filmu, i pohvalili su autore na izbalansiranom pristupu koji je predstavio sve strane u sukobu.

"Za mene je bilo zapanjujuća činjenica da ljudi koji se pojavljuju u filmu ne izražavaju nikakvu mržnju prema počiniocima. Ako oni mogu da budu tako dostojanstveni, onda bi i mi trebali biti u stanju da oprostimo i nastavimo život ", rekla je jedna od prisutnih u publici.

Nekoliko aktivistkinja pomenulo je pitanje uloge MKSJ u procesu pomirenja i zapitalo se da je ova uloga zaista primerena jednom sudu. Morgiana je objasnila da, iako je prvenstveni fokus rada MKSJ na suđenjima i utvrđivanju individualne krivične odgovornosti, neizbežno je da rad Tribunala i njegovo nasleđe imaju uticaja na proces pomirenja u regionu. Takođe je objasnila da su činjenice utvrđene tokom suđenja deo istorijskog zapisa o sukobima, i mogu pomoći da se iskoreni revizionizam i da pruže zajedničku osnovu za ljude u regionu.