Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Američki studenti diskutovali o ulozi MKSJ-a u postkonfliktnom oporavku BiH

Sarajevo, 5. jun 2014.

U sklopu studijske posjete međunarodnim i domaćim institucijama i organizacijama uključenim u proces postkonfliktnog oporavka BiH društva, sedam studenta Univerziteta Louisville iz Sjedinjenih američkih država je posjetilo danas terenski ured MKSJ-a u Sarajevu. Studenti političkih nauka i psihologije su posebnu pažnju posvetili pomirenju, kao jednom od suštinskih elemenata u tom procesu. Naročit interes pokazali su za uticaj suđenja za ratne zločine na odnose među lokalnim zajednicama.

Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH, je tokom dvosatne prezentacije studente upoznao s radom Tribunala, te njegovim Outreach programom.
.

Carli Mosby, 21 godina, University of Louisville, USA

“Prije ove prezentacije nisam bila svjesna svih složenih pitanja koja se tiču MKSJ-a. Kratki video snimci sa stvarnih suđenja bili su odličan način da se prikažu različiti aspekti suđenja na MKSJ-u i uopšte.”
Daniel Dieudonne, 22 godine, University of Louisville, USA

“Napori MKSJ-a i outreach-a predstavljaju presudnu ulogu u post-konfliktnom razvoju na području bivše Jugoslavije. Oni nastoje da premoste jaz između sudske pravde i pravde za žrtve, što je neophodan i izazovan zadatak s kojim se suočava ovaj region.”