Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Aplauzom ispraćena posljednja prezentacija Outreach programa u školskoj 2012./2013. godini

Slavonski Brod, 21. maj 2013.

Almir Alić, predstavnik Outreach programa MKSJ-a, danas je održao posljednju prezentaciju Outreach programa u školskoj 2012./2013. godini u Slavonskom Brodu, Hrvatska, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Učenici gimnazije “Matija Mesić” upoznati su s radom i dostignućima Haškog tribunala, a Almir se i posebno osvrnuo na ratne zločine počinjene u njihovom susjedstvu. Učenici su s velikom pažnjom pratili predavanje i postavljali veliki broj pitanja o nizu tema, od doktrine komandne odgovornosti do kaznene politike Tribunala.

Osim toga, Almir je učenicima ponudio detaljne odgovore na pitanja o ulozi sudova za ratne zločine u procesu tranzicijske pravde. Pametna pitanja učenika bila su jasan pokazatelj njihovog razumijevanja za poziciju Tribunala u širem procesu suočavanja s pravdom.

Čak i nakon što je isteklo vrijeme predviđeno za prezentaciju, a učenici trebali krenuti na sljedeći čas, i dalje su imali još pitanja. “Ovo su stvari o kojim bi se moglo govoriti danima, a da se pri tome ne spomene ni trećina. ” bio je komentar jedne gimnazijalke.

Dvosatna prezentacija je završena aplauzom prisutnih učenika i njihovih profesora. “Samo tako nastavite!” bila je jasna poruka jednog osamnaestogodišnjeg gimnazijalca.