Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Bosanskohercegovački učenici insistirali na dužoj prezentaciji

Čapljina, 6. mart 2013.

Almir Alić, predstavnik Outreach programa u Bosni i Hercegovini danas je posjetio Gimnaziju u Čapljini, gradu na samoj granici s Hrvatskom, da bi učenicima govorio o radu i dostignućima Tribunala. Interesovanje za prezentaciju je bilo toliko veliko da je dvočasovno vrijeme predviđeno za prezentaciju moralo biti produženo za čitav sat.

Učenike je interesovao svaki aspekt rada Tribunala, od izricanja presuda do priznanja krivice i zaštite prava optuženih. Naročito su ih interesovala pravila Tribunala u vezi s lažnim svjedočenjem i nepoštovanjem suda. Almir je takođe objasnio kako funkcioniše žalbeni postupak jednom učeniku koga je interesovalo to kako je moguće da se presude pretresnih vijeća mogu ukinuti. Čak ni školsko zvono nije prekinulo brojna pitanja.

U svojim komentarima u evaluacijskim obrascima nakon prezentacije, mnogi učenici su insistirali da se u njihovoj školi organizuje još jedna prezentacija u budućnosti. “Sve je bilo jako interesantno i željela bih ponovo vidjeti prezentaciju kao ovu”, napisala je jedna učenica.