Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Crnogorski učenici oduševljeni dostignućima Tribunala

Bijelo Polje, 7. maj 2014.

Više od 60 učenika i profesora danas se okupilo u Gimnaziji u Bijelom Polju, Crna Gora, kako bi prisustvovali prezentaciji o radu MKSJ-a i povezanim pitanjima tranzicijske pravde koju je održala predstavnica Sekretarijata Morgiana Brading.

Prezentacija je učenicima pružila osnovne informacije o mandatu i radu Tribunala, a posebna pažnja posvećena je predmetima relevantnim za Crnu Goru, odnosno onima koji se odnose na zločine počinjene u Dubrovniku, Hrvatska, i Foči, BiH.

Više učenika je na početku izrazilo skeptične poglede u vezi s Tribunalom, rekavši da vjeruju da se suđenja za ratne zločine trebaju voditi isključivo u zemljama bivše Jugoslavije. Međutim, tokom diskusije učenici su se složili da je MKSJ u presudnoj mjeri doprinio osnivanju nacionalnih sudova za ratne zločine u regionu, posebno s obzirom na to da, kada je Tribunal osnovan, nijedna država u regionu nije bila voljna da procesuira ratne zločine. Jedna učenica je izjavila: "Spoljni pritisak je neophodan našim sudovima kako bi počeli procesuirati naše zvaničnike. Mi to podržavamo jer oni treba da odgovaraju za zločine koje su počinili".

Mnogi učenici su izrazili svoje nezadovoljstvo ishodima nekih od suđenja vođenih pred MKSJ-em, posebno u predmetu Gotovina i drugi. Međutim, pažljivo su saslušali Morgianino objašnjenje presude i činjenica utvrđenih tokom suđenja.

Uprkos čvrsto uvreženim mišljenjima učenici su izjavili da su svjesni učešća crnogorskih vlasti i oružanih snaga u sukobima na Balkanu i složili su se s tim da oni trebaju biti krivično gonjeni. "Svako ko je odgovoran treba da bude izveden pred lice pravde i treba biti kažnjen na primjeren način," izjavio je jedan učenik.