Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Crteži bosanskohercegovačke djece kao novi sadržaj na websiteu MKSJ-a

Haag, 13. septembar 2013.

Outreach program Tribunala i njegova Služba za održavanje web stranice danas su pokrenuli online galeriju crteža koje su djeca iz Bosne i Hercegovine (BiH) izradila tokom radionice MKSJ-a na 10. Sarajevo Kids Festivalu.

Kako zamišljaš pravdu? Čime se bavi Tribunal? Da li će suđenja za ratne zločine doprinijeti pomirenju u Bosni i Hercegovini?

Ova pitanja su postavljena grupi djece uzrasta od 7 do 14 godina na radionici organizovanoj u sklopu festivala. Djeci su pokazane fotografije ratnih događaja iz postupaka pred MKSJ-om prikladne njihovom uzrastu koje su poslužile kao pokretač šire diskusije o ratu u BiH i načinima za suočavanje s njegovim posljedicama. Nakon toga djeca su podstaknuta da crtežima izraze svoja viđenja pravde, pomirenja i potrebe da se vode suđenja za ratne zločine.

Ova online galerija sadrži 20 najboljih crteža koji nude pogled na međunarodnu pravdu i rad MKSJ-a iz perspektive djeteta. Posjetioci mogu kliknuti ‘Sviđa mi se’ na crteže koji im se dopadaju na Facebook stranici MKSJ-a, a pet crteža koji dobiju najviše glasova će biti korišćeni za dizajn informativnih materijala MKSJ-a.