Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarac MKSJ ostavio publiku u Vitezu bez riječi

Vitez |

Nakon premijere u Sarajevu, najnoviji dokumentarni film Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna, prikazan je u gradu Vitezu, u srednjoj Bosni, poprištu nekih od najtežih zločina počinjenih nad civila u proteklom ratu. Film je ostavio snažan emotivan utisak na preko osamdeset gledalaca, među kojima su bili predstavnici udruženja žrtava, nevladinih organizacija, općinskih vlasti i pravosuđa. Po završetku projekcije, u sali je zavladao muk, a neki od prisutnih nisu mogli da skriju suze, vidno potreseni prikazanim zločinima koji su se desili u njihovoj opštini.

Jedna od posjetiteljica projekcije, prim.dr. Kadrija Šabić-Haračić, koja je tokom ratnih dešavanja na području srednje Bosne radila kao neurohirurg, izrazila je veliki entuzijazam  i podršku za ovakav vid prikazivanja proteklih događaja, te istakla: „Svaka kuća u Bosni i Hercegovini bi trebala da ima ovaj film. On je neophodan da pokaže ljudima da njihova patnja nije jedina i da je bilo žrtava na svim stranama. Ovakvi filmovi na pregledan način govore o onome što se dogodilo i doprinosi zacjeljenju.''

Neki od preživjelih koji su prisustvovali današnjoj projekciji istakli su nadu da se ovakvi zločini više nikada neće ponoviti, i naglasili značaj ovakvih i sličnih projekata kako bi se spriječilo negiranje počinjenih zločina i pomoglo u izgradnji boljih međuljudskih odnosa u Bosni i Hercegovini.