Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa o seksualnom nasilju dobio pohvale u Mostaru

Mostar, 17. maj 2012.

Outreach program je danas organizovao projekciju svog dokumentarnog filma ‘Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom’ u Mostaru, Bosna i Hercegovina (BiH), u sklopu javne debate o seksualnom nasilju počinjenom tokom rata. Projekciji je prisustvovalo više od 30 gostiju, uključujući predstavnike žrtava bosanskih Hrvata i bosanskih Muslimana, predstavnike vlasti, civilnog društva i predstavnike lokalnog pravosuđa iz Mostara i Trebinja.

Ova javna debata, koja je organizovana u saradnji s nevladinim organizacijama TRIAL i Medica Zenica, uz podršku Misija UN Women u BiH, naglasila je izazove, propuste i napore ka ostvarivanju pravde i pružanju pomoći žrtava seksualnog nasilja počinjenog tokom rata u BiH.

Govoreći o značaju ovog filma, gospođa Saja Ćorić, šefica Centra za žrtve logora Vojno u Mostaru je izjavila: “Veoma je važno pogledati ovaj film i saznati šta je Tribunal uradio za žrtve silovanja. Iako su prvi koraci bili oprezni, iz predmeta u predmet izgrađena je jedna važna sudska praksa o ovakvim zločinima. Mislim da ovaj film treba da pogleda šira javnost u BiH”.

Nakon projekcije uslijedio je okrugli sto o obavezama država da obezbijede pozivanje na odgovornost za zločine seksualnog nasilja počinjenog tokom rata i reparacije za žrtve. Takođe je razgovarano o podršci koja se pruža žrtvama i svjedocima u BiH, njihovim iskustvima svjedočenja pred sudom, kao i izazovima s kojima se lokalni sudovi suočavaju u krivičnim postupcima za ovakva krivična djela, uključujući nedostatak materijala i ljudskih resursa. Predstavnik Outreach programa Almir Alić je takođe govorio o istorijskoj ulozi Tribunala u krivičnom gonjenju za zločine seksualnog nasilja počinjene tokom rata.

Ovo je bila jedna od četiri takve projekcije koje organizovane u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Prijedoru tokom aprila i maja 2012. s ciljem da se šira javnost angažuje u dijalogu o ovim važnim pitanjima.